Wraz z tematem gubienia kilogramów, warto sobie przypomnieć właściwie kiedy gubimy kilogramy. Proces chudnięcia jest to zmiana zmagazynowanej tkanki tłuszczowej w energię. Ważne, że występuje wtedy kiedy więcej zużywamy energii niż jej zjadamy.
Warto też pamiętać, że chudniecie wymaga czasu. Pierwsze efekty mogą nie być widoczne i ciężko je będzie nam dostrzec. Pamiętaj, że jest to proces, który w szczególności na początku wymaga zaangażowania. Warto zadbać o pozytywne wzmocnienie swoich postanowień.
Bardzo pomocne może być przyjrzenie się naszym aktualnym nawykom żywieniowym (polecam spisać) i zaplanować zmiany. Warto skorzystać z metody małych kroków – nie wszystko naraz, bo możemy wtedy dość szybko się zniechęcić. Najważniejsze aby planowane przez nas zmiany były mierzalne i realne. Może okazać się wprowadzenie kilku modyfikacji diety spowoduję utratę niechcianych kilogramów.
Jeżeli chodzi o jedzenie w zgodzie ze sobą. Brzmi to dość prosto i takie też powinno być. Ale przez proces w jakim wychowywaliśmy się, dojrzewaliśmy i jak dziś wygląda nasz styl życia mogło dojść do wielu komplikacji z takim sposobie jedzenia. Jedną z najważniejszych zasad jest to żeby jeść kiedy odczuwamy głód i zakończyć jedzenie przed odczuciem stanu przejedzenia.
Aby zdrowo i intuicyjnie odżywiać się potrzebujemy popracować nad nasza uważnością w trakcie jedzenia oraz picia. Polecam prowadzenie dzienniczka, w którym będziemy notować to kiedy odczuwamy głód – sytość oraz jakie czynności nam towarzyszą.
Wprowadzenie własnych ramowych założeń diety umożliwi i przyspieszy sposób obserwacji głodu oraz sytości.
Ciekawym elementem, który może wyjść z naszych obserwacji jest czy jemy tylko kiedy odczuwamy głód czy również wtedy kiedy mamy taką zachciankę.
Pamiętaj o tym, że jedzenie nie jest przepustką do lepszego samopoczucia albo fajnego wieczoru. Warto poszukać innych źródeł przyjemności 😊
Gubienie kilogramów będzie przyjemne, jeśli będziemy dla siebie przyjemne i wyrozumiałe.
Anna Golińska – psychodietetyk